25 d’ag. 2024

La cosa del conatus

Vaig a veure el Joan Pintor. Torna a estar a casa després d'uns dies a l'hospital i unes setmanes al sociosanitari. Cada vegada està més empetitit, fràgil, esporuguit. Es queixa, diu que se sent molt cansat, insegur, sol; que ja és molt gran, que noranta-quatre anys són molts anys, i que per viure així més valdria que es morís ja.

Com que ho diu més d'una vegada, al final li pregunto: "Però a veure, tu et vols morir de debò, o vols viure?" I em contesta de pressa, amb seguretat, sense dubtar, "que ja que està viu, ho vol aprofitar".

Vaja, que vol morir-se i no vol morir-se, les dues coses alhora. I d'aquestes dues voluntats, preval la de viure, malgrat que la vida que li toca viure gairebé no conserva cap satisfacció de les que li havien fet agradable, atractiva, la seva vida abans.

Suposo que és això que els filòsofs en diuen el "conatus", l'impuls de conservar la vida, sense el qual desapareixeríem, com a individus i com a espècie (un impuls biològic que compartim amb els altres éssers vius). El problema és que arriba un punt que aquest conatus segurament seria millor que es desactivés, de manera que ens fos més fàcil acceptar serenament  la nostra finitud. Ja que així, llavors, de vegades, podríem deixar de fer feixucs i esgotadors esforços per conservar una vida ja molt gastada, empetitida, degradada, de vegades del tot miserable.

Però molt sovint no és així, i en aquests casos (parlo sobretot de persones grans, amb grans dependències i mals, amb greus deterioraments irreversibles), el conatus passa de ser un bon aliat a ser un mal amic (un enemic). Perquè ens condemna a seguir vivint esclavitzats per la por a la mort, a la desaparició. Ens condemna a "seguir existint" en unes condicions sovint lamentables, indignes. I alhora de manera molt insolidària (aquesta és l'altra part), a causa de tots els recursos que xuclem per tal de poder mantenir com més temps millor la nostra progressiva i irreversible (i de vegades humiliant) degradació.

Per sort, crec que jo tinc un conatus molt d'estar per casa, petitet. No em veig fent esforços per seguir vivint, si la cosa se'm complica. Al contrari, el programa, llavors, seria contribuir al pas o procés de deixar d'existir. Afavorir-lo. Sense desesperacions ni drames. Amb naturalitat.

Em costa imaginar-me convertit "en un Joan Pintor més".