22 de juny 2010

Realitats antipàtiques, necessitats insatisfetes



Ni una societat utòpica dotada amb tots els recursos assistencials imaginables pot satisfer totes les necessitats que una persona pot tenir (o que pot sentir que té, que potser és i no és el mateix, és un tema una mica complicat).

Per molt que els millors professionals de la salut i de l'assistència social s'esforcin en entendre i atendre les eventuals necessitats d'una persona, sempre n'hi haurà que quedaran desateses.

Per exemple, la necessitat d'uns pares de sentir l'afecte i la sol.licitud d'uns fills que passen de tot (o que fins i tot senten que els seus pares els fan nosa, o que fins i tot desitgen que es morin d'una vegada -pels motius que siguin-, o que fins i tot els odien, o que fins i tot...).

En el millor dels supòsits, en un cas així des del sector dels recursos assistencials es pot intentar relativitzar aquesta frustració, però el que no es pot fer és canviar la realitat familiar de l'afectat i el seu impacte emocional.

A què ve aquesta reflexió? Doncs només és una mena de "petita nota a peu de pàgina" als comentaris d'aquells que afirmen que quan a algú se li faciliten els recursos que necessita (donant per suposat que això es pot fer sempre, aquest és el detall clau), aquesta persona, si l'havia perdut, recobrarà les ganes de viure.

Malauradament, de vegades la vida és més antipàtica i complicada. Una altra cosa és com decideix gestionar cadascú "aquesta antipatia i aquesta complicació"; en aquest sentit, reclamar "la llibertat d'actuació" en aquest àmbit (sobretot quan es fa amb plena lucidesa, sense pressions alienes i de manera reiterada) no sembla cap petició desmesurada ni fora de lloc.

--
(1) El tema el vam encetar fa uns dies amb la nota sobre la feina i les opinions del Julio Gómez:
http://miravolant.blogspot.com/2010/05/julio-gomez.html
Tal com ja es deia en aquesta nota anterior, la reflexió d'avui és paral.lela al reconeixement de la tasca pal.liativa que promou el Julio. Gràcies a l'esforç de persones com ell l'avanç social en aquest àmbit ha estat immens.
(2) Acudit: Gila. Encuentros en la tercera edad. Ediciones Primera Plana, Barcelona, 2000